10 LUCRURI PE CARE LE-AM ÎNVĂȚAT ÎN 2 ANI DE FREELANCING

S-au împlinit 2 ani de când am renunțat la job-ul de inginer și mi-am focusat toată atenția pentru activitatea de fotograf full time. Motivul pentru care scriu acest articol este acela de a prezenta experiența mea de fotograf, în regim de freelancing.


Punere în context: am urmat cursurile Facultății de Energetică, UPB. După facultate am lucrat ca inginer timp de 2 ani, iar fotografie fac de 9 ani. Am început cu fotografia de club și am încercat mai multe direcții. În prezent, 90% din activitatea mea se desfășoară în zona de business, mai exact evenimente de business și portrete de business.


A fost un drum lung și încărcat cu multe lecții. Am extras 10 concluzii care sper să îi poată ajuta pe aceia care se gândesc la noi începuturi, mai ales că o astfel de perioadă este atât de plină de proiecte despre cum și de ce o vom lua de la capăt.

SCHIMBAREA ESTE UN PROCES
Trecerea de la un job la freelancing nu este ușoară și nu se întâmplă într-o zi. La mine a durat un an jumătate. Abia după această perioadă am renunțat să mă mai gândesc la ipoteza în care m-aș întoarce la job. Au fost nenumărate momente în care am vrut să renunț, pentru că deși munceam foarte mult, rezultatele nu erau cele pe care le așteptam.

CEL MAI MARE MOTIVATOR
Prima motivație care mă trezea dimineața și îmi dădea energie și putere a fost lipsa banilor. Credeam că dorința de a deveni mai bun sau metoda de a avea un dreamboard mă stimulau, dar adevărul a fost puțin mai dur. Îmi amintesc că trecuseră 4 luni de când eram pe drumul meu și economiile ajunseseră la final, iar proiectele nu apăreau. Am început să-mi vând din lucruri, a fost un lucru nou pentru mine. Primul gând care mă trezea dimineața la ora 5:00 era ce o să fac, pentru că nu mai am bani și că va trebui să renunț la fotografie și să revin la job. Acest gând a fost un motiv de stres foarte mare, dar a fost prima sursă de motivare, una foarte puternică.
Cu timpul s-au schimbat lucrurile. Acum știu că ce mă motivează astăzi nu mă va mai motiva mâine și este de datoria mea să găsesc lucrurile care mă mobilizează.

NU EXISTĂ SCURTĂTURI
Ideea de a deveni peste noapte ce îți dorești este doar o știre pe care vrem să o credem adevărată, dar nu este. Participând la un eveniment al Bursei de Valori București, unul dintre speakeri a fost întrebat: “Cum este să deveniți milionar peste noapte?”. Răspunsul a fost unul foarte tranșant: “M-am pregătit 15 ani ca să pot ajunge milionar peste noapte”.


Este lucrul pe care l-am învățat și eu: lucrurile evoluează de cele mai multe ori cu pași mici și am învățat să mă bucur de acest proces. Atât în business, cât și în calitatea fotografiilor, ele evoluează cu pași mici.

CONTEAZĂ SĂ AI UN GRUP DE OAMENI CARE TE ÎNȚELEG ȘI TE SUSȚIN
Pentru mine a contat foarte mult ajutorul venit de la oamenii care m-au înconjurat, uneori prieteni, alteori grupuri de mastermind sau clienții care m-au susținut.


Nu putem găsi un mentor care să ne ajute pe toate planurile, e important să cerem ajutorul cuiva care are expertiză în acel domeniu. Și în același timp să găsim un echilibru în ceea ce privește oamenii care ne înconjoară.
Freelancing-ul e un domeniu în care în mare parte ești tu cu tine și cu proiectele tale, în care nu mai ai colegi, nu mai ai șefi, iar acest lucru vine și cu avantajul de fi liber să faci ce vrei. Dar sunt momente în care fără sprijinul celor din jur e foarte dificil.


Pot să spun că am trecut prin multe, de la stări de extaz la deznădejde, extaz pentru că am fost apreciat pentru fotografii de calitate și deznădejde pentru că au existat momente când credeam că nimeni nu mă înțelege și că sunt de unul sigur. De aceea e important ca atunci când vine vorba despre business, să întrebi pe cineva care face business, îți înțelege atât efortul, cât și deciziile care pentru cineva fără experiență pot părea fără sens, încât ajungi să pui la îndoială deciziile tale.

DACĂ NU ÎȚI PLACE FOTOGRAFIA, NU TE APUCA DOAR CU GÂNDUL CĂ VEI FACE BANI
Dacă vrei să te apuci de fotografie doar pentru că ai auzit tu că poți câștiga bani din asta, consider că nu e cea mai bună alegere. Spun asta pentru că există momente în care trebuie sa renunți la multe lucruri pentru a-ți completa trusa foto sau a-ți plăti un curs. Dacă nu o faci din pasiune, e dificil, pentru că o să te gândești mereu la banii pe care i-ai cheltuit. Și dacă ești pasionat te gândești doar că accepți mult mai ușor să faci aceste investiții.


În plus, sunt evenimente care durează și 18 ore; dacă nu ai plăcere în ceea ce faci e greu să realizezi o muncă de calitate pe toată perioada evenimentului.

FĂ-ȚI UN PLAN, DAR FII DESCHIS LA SCHIMBAREA LUI
Este foarte important să ai un plan înainte de orice ședință foto sau eveniment, dar de cele mai multe ori situația reală diferă, iar dacă trebuie să fotografiezi oameni… cu atât mai mult!


O să povestesc despre ședinta foto a CEO-ului de la Țiriac Auto. Aveam la dispoziție 20 de minute în care trebuia să realizăm o serie de fotografii pentru un articol. Planul era să facem fotografiile în biroul dumnealui, doar că spațiul în care avea biroul era compus doar dintr-un birou și 2 fotografii. Așa că m-am hotărât foarte rapid să mergem în showroom și acolo am realizat fotografiile pentru articol, deși în planul pe care l-am primit era specificat doar “fotografii în birou”.


Un lucru asemănător s-a întâmplat și cu CEO-ul de la UNIQA Asigurări. Dupa ce s-a încheiat ședința foto am propus să mai facem o fotografie pe culoarul din clădire în momentul când pleca și acea fotografie a fost folosită. Fiind un domeniu creativ, a fost mereu un avantaj pentru mine să mă gândesc dacă aș face ceva diferit… ce aș face.

FIECARE ȘEDINȚĂ FOTO / EVENIMENT E PLIN DE EMOȚIE
Sunt evenimente recurente care sunt aproximativ la fel și teoretic nu ar putea exista nimic care să mă surprindă. Dar înainte de fiecare eveniment am emoții și cred că acesta e un lucru foarte important în activitatea mea pentru că mă face să fiu foarte implicat și prezent în ceea ce se întamplă.
Emoțiile pe care le am ca fotograf-freelancer mă fac să trăiesc viața mult mai intens în comparație cu un job când lunea intram pe pilot automat până vinerea și simțeam că timpul trece fără să percep că am făcut ceva. Acum simt că într-un an trăiesc cât în 3 ani.

GĂSIREA ECHILIBRULUI
Ca fotograf, urmăresc alți fotografi pentru a mă inspira și motiva, iar acestă comparație cu alți fotografi poate fi bună, dar și rea. Bună, pentru că mă motivează să devin mai bun, iar rea pentru că mereu văd fotografii mai bune și nu sunt mulțumit de rezultatele pe care le am, dorindu-mi mai mult și uitând să mă bucur de realizările pe care le am eu.

SE POATE TRĂI DIN FOTOGRAFIE? CUM ARATĂ VENITURILE UNUI FOTOGRAF
Acesta este un subiect la care mulți, cu diplomație, evită să răspundă.
Așa că eu o să fac publice veniturile din ultimii doi ani:
2018 – 64.541 lei
2019 – 126.537 lei


Trebuie luate în calcul, de asemenea, și toate cheltuielile, care includ: contabilitate, cont bancar, achiziții, închirieri obiective/camere, transport, licențe, birou, telefon și taxe la stat. În cazul meu, aceste cheltuieli depășesc 2.700 lei lunar (nu am luat în calcul trecerea pe Sony).

EXISTĂ MEREU LOC DE CREȘTERE
Cred că pentru o evoluție sănătoasă este necesar să ne uităm dacă progresăm de la an la an și nu care sunt evoluțiile altor fotografi pentru că fiecare are creșterea lui: unii sunt dispuși să muncească mai mult, altii să riște mai mult și tot așa.


Când am început cu fotografia eram putin afectat, crezând că nu pot evolua foarte mult. Însă după doi ani văd altfel lucrurile și percep orizonturile de extindere mult mai mari. Acum mă gândesc cum aș putea să mă extind internațional și percep și alte oportunități pe care acum un an sau doi nu le vedeam.


Acestea sunt 10 lecții pe care le-am învățat în ultimii 2 ani ca fotograf freelancer, iar propriile voastre concluzii la care ați ajuns după ce ați început un nou domeniu le aștept și de la voi, pentru că este posibil să ajute și pe alții!