Mai important decât ceea ce se întâmplă este modul în care reacționăm la ce se întâmplă

– fragmente din viața unui fotograf freelancer în perioada pandemiei –

Situația de urgență a generat numeroase schimbări, atât în viața personală, dar mai ales în cea profesională. De aceea, am decis să vorbesc deschis despre experiența mea și despre schimbările profesionale. Dacă într-o notă trecută am vorbit despre ce înseamnă activitatea în regim de freelance pentru un fotograf, despre ups&down și despre provocări, de data aceasta vin cu o radiografie care să continue ideile pe care le-am expus, în vreme de pandemie.Începutul pandemiei în România a venit ca un tsunamiDacă vorbim despre timing, nu a fost cel mai bun din punct de vedere al business-ului. Pandemia a venit după sărbători și după începutul de an, care nu este o perioadă foarte aglomerată. Așadar, eram încărcat cu energie și pregătit să revin în mijlocul evenimentelor și să surprind acele momente cheie pentru fiecare conferință, seminar sau întâlnire de networking. Mai mult, așteptam cu nerăbdare ședințele foto de portret care îmi plac atât de mult, întrucât îmi permit atât mie, cât și persoanei aflate în fața camerei să ne exersăm imaginația și să surprindem cu precizie mesajul pe care vrea să îl transmită subiectul.Pandemia m-a prins într-un bootcamp BD, fiind “izolat” de știri și de ceea ce a urmat.La început a fost un șoc pentru că mi s-a anulat tot ceea ce aveam programat și îmi era greu să fac o predicție asupra viitorului. Cred că a fost o perioadă confuză pentru majoritatea, așteptând mai multe clarificări, informații și decizii.Ce a însemnat pandemia pentru un antreprenor cu 2 ani de experiențăAm înțeles imediat faptul că cea mai bună strategie pe care o pot adopta este să rămân optimist și să fructific această perioadă. Nu știam cât va dura această situație, așadar m-am folosit de starea de spirit pozitivă și mi-am creat un to do list cu activități pe care le-am amânat din cauza faptului că eram prins cu cereri din partea clienților și de care m-am apucat imediat.Dacă iau treptat ce am făcut în perioada de izolare și ce am învățat, ar fi:Fii sigur că ai o viziune clară și reală asupra finanțelor∙ Voi începe cu un lucru de care sunt foarte mândru și anume cu decizia de a avea o mai bună vizibilitate asupra finanțelor și asupra scenariilor de cash flow. Mai mult, am inclus un scenariu în care nu produceam nimic și cum aveau să fie bugetul afectat. Aceste calcule mi-au oferit și încrederea că voi ieși cu bine.Se poate observa faptul că, evenimentele nu mai sunt pe primul loc, așa cum erau anul trecut, din cauza situației actuale. În contrapondere, fotografiile de portret reprezintă 50% din activitatea mea.

În perioada pandemiei mi-am dat seama cât de necesară și de responsabilă este analiza financiară pentru un business.

Cu o imagine clară asupra finanțelor ești mai realist în privința evoluției companiei, îți dai seama dacă și pentru ce ești pregătit și realizezi care este strategia pe care trebuie să o urmezi pentru a susține compania.Dacă vorbesc despre venituri, situația arată în felul următor: O scădere de -159% in Aprilie si -43% in Mai.Există mereu loc de mai bine∙ O altă decizie pe care am luat-o a fost aceea de a-mi îmbunătăți tehnicile de fotografiere. În perioada celor mai bine de 2 luni, am urmărit numeroase cursuri online sau chiar video-uri pe Youtube. Orice material livrat de profesioniști este o sursă bună de a învăța și de te perfecționa, cred eu, indiferent de domeniu.De curând am testat noi tehnici de lumini și continui să o fac în studio și sper să descopăr cât de curând o semnătură personală în fotografia de studio. Acest lucru îmi va permite să lansez un nou proiect personal de care sunt foarte entuziasmat și pe care abia aștept să îl împărtășesc cu voi.Perfecționarea și tehnica se pot exersa și învăța prin observare∙ Mi-am propus ca zilnic să urmăresc câte un fotograf internațional și să înțeleg tehnica fotografică și povestea din spate. De asemenea, de fiecare dată sunt atent și caut motivul pentru care acea fotografie este atât de speciala.

Exercițiul este unul dintre instrumentele pe care fiecare dintre noi le avem la îndemână și alături de perseverență, acestea ne ajută să devenim, puțin câte puțin, mai buni.

Organizarea te ajută să te redescoperi ca profesionist∙ Activitatea intensă din trecut nu mi-a permis să evaluez real munca și evoluția ca fotograf. Fiind mereu prins cu proiecte, nu m-am bucurat cu adevărat de perspectivele pe care le-am surprins.Am făcut o selecție a fotografiilor pentru portofoliu și acest lucru m-a ajutat să-mi amintesc de proiectele pe care l-am avut și să redescopăr multe fotografii care îmi plac și de care am uitat. În această perioadă mi-am dat seama, reevaluând proiectele, cât de benefic este acest ritual și cât de necesar. Încearcă și tu!|O imagine clară asupra bugetului și a muncii ajută la crearea unei direcții de business sănătoase∙ Am avut timp să reflectez asupra vieții profesionale și asupra direcției pe care o voi aborda în viitor.Helping is caring

∙ Am oferit consultanță pentru a realiza un studio foto, pentru magazine care au dorit să se mute în online sau sa fie și în online.Îmi place această dimensiune, deoarece cred că este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi să împărtășească din cunoștințele și tricks pe care le-a învățat de-a lungul timpului.Învățarea continuă, la fel și proiectele∙ Am făcut și fotografii în această perioadă, din siguranța casei, la început, unde am primit “material foto”.

Am început să primesc cereri și pentru anumite proiecte, în special din industria alimentară.

Ulterior au urmat și ședințele foto de portret.

Cum vor evolua lucrurile? Voi răspunde la această întrebare prin prisma cererilor pe care le primesc:1. Online-ul a crescut foarte mult, la fel și cererea pentru fotografiile care apar în media. De asemenea, a crescut și concurența, iar modul în care îți prezinți un produs sau serviciu contează acum mai mult ca oricând. Nu vreau să spun faptul că recomand prezentarea într-un mod ireal, ci că poți să prezinți cât mai bine. Deci, fotografiile pentru e-commerce sunt în creștere.2. O altă creștere reprezintă zona fotografiilor de portret pentru corporații și companii mari. Spun asta pentru că acum, oamenii comunică mai mult online și imaginea lor trebuie să fie actuală și relevantă.3. În scădere este fotografia de evenimente – toate tipurile de evenimente.Dacă ar fi să facem o medie, cererea a scăzut și va reveni cu încetinitorul, deoarece încă există incertitudine și apetitul de a investi a scăzut.Este greu de spus exact cum vor evolua lucrurile, cert este că trebuie să ne reinventăm, să învățăm lucruri noi, să regândim ce facem înainte. Nu este ușor și de multe ori este frustrant, uneori părând imposibil, dar aceasta este situația actuală și trebuie să ne adaptăm, pentru că mai important decât ceea ce se întâmplă este modul în care reacționăm la ceea ce se întâmplă.